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Question #1 Bareboat Class 
 
Can we use an “outboard sheet” when sailing downwind? Assuming we use a standard 
rope provided by the charter company. 
 
 
Answer 
 
Notice of Race Addendum B Bareboat Rule 6.1: “Using any supplied equipment for a 
purpose other than intended is prohibited.”  
 
For example, running a sheet through a mooring cleat to move the sheet further 
outboard is using the cleat for a purpose not intended and is prohibited. 
 
Manually holding a sheet outboard is allowed as long as RRS 49.2 is complied with. 
 
Using a spinnaker whisker pole or any other bearing-out device is also prohibited by 
Bareboat rule 7.3. 
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Date:  28/2/24 
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